Dag 47. Waarom is het hier druk?

2 mei Luss 12 km

Een speciale deur voor de kinderen 

Vandaag een toeristisch dagje in en om Luss. Dat is een dorpje aan de westoever van Loch Lomond. 
Het lijkt een beetje vreemd dat er zoveel mensen op af komen. Volle parkeerplaatsen, drukke straatjes vol met ijsetende gezinnen. Wat doen die hier? Waarom is dit een populair uitje?


Eerlijk gezegd snap ik het ook niet. Het dorp heeft geen kasteel of pretpark. Geen museum of andere grote attractie. 

Toch is het wel een bijzondere plek. 
Zo'n 1500 jaar geleden bestond het dorp ook al - het heette toen Clacan Dhu. Die naam kan je vertalen als "Dorp in het donker" - het ligt namelijk in de slagschaduw van de hoge heuvels rondom. 
De naam veranderde toen 1500 jaar geleden de Ier Saint Kessog hier het christelijk geloof kwam brengen. Na zijn dood groeiden de planten waarmee hij gebalsemd was door. In de taal van Schotland heten deze kruiden "lus". En daar zou het dorp naar zijn genoemd.

Leisteen 

In de buurt van Luss werd vroeger leisteen gewonnen. De clan (dat is een soort stam van families) die in het dorp woonde had altijd een clanleider uit de rijke familie Colquhoun die zijn dorpsgenoten leisteen liet winnen. In de 19de eeuw besloot deze leider dat het dorpje herbouwd moest worden. 
"Weg met die armoedige plaggehutten, bouw echte huizen!" 
En dat gebeurde - hierdoor is het dorp bijzonder. De huizen hebben allemaal dezelfde stijl. Overigens is deze familie nog steeds de baas hier. 

Maar even terug naar de vraag:
"Wat doen die toeristen hier?"
Vanuit Luss kan je de veerboot nemen naar diverse plaatsen en eilanden in Loch Lomond - maar je kan er ook lekker eten. Ook kan je samen met je kinderen een sprookjesroute lopen. In het bos kunnen ze dan bijvoorbeeld kleine kabouterhuisjes vinden. Of het huis van de tandenfee.

Ook beklimmen veel mensen één van de hoge heuvels bij het dorp. 
Morgen ga ik de hoogste proberen. 
Vandaag een andere beklimming gedaan. 

In de diepte is Luss te zien 

Een selfie.

Klik hier voor de volgende dag.
Klik hier om terug te gaan naar de eerste dag van deze tocht.