Dag 68. Een dubbele moord!

23 mei Barrhill 14 km

Het is nacht en echt donker, geen straatlantaarns. Twee vrouwen zoeken hun weg door de dichte donkere begroeiing.
Het zijn twee dappere aanpakkers, sterk geworden door hun harde leven en door hun gevaarlijke overtuiging. 

Ze zijn op weg om een daad van geloof te verrichten. Ze zijn op weg naar John en Daniel.
In de nacht hoor je ieder geluid extra helder. Ieder geritsel en iedere voetstap. Vooral als je iets aan het doen bent dat de soldaten van de koning boos kan maken.
Dan heb je de oren open - alle zintuigen staan op scherp. Dan hoor je het water in de beek Cross Water. Dan hoor je in de verte een hond blaffen in het dorpje Barrhill. 
Deze vrouwen willen John en Daniel begraven... 

Het is het jaar 1687. De koning van Schotland, Charles II, heeft eerder opdracht gegeven om de nieuwe protestantse kerk naar zijn wil in te richten. Hij wil de baas zijn en bepalen wat er gepreekt gaat worden en welke gebeden worden gesproken. En: geen bijbels voor het gewone volk. Want bijbelstudies brengen het volk op gevaarlijke ideeën.
Charles II heeft ongehoorzame voorgangers uit de kerk gezet. Daarop gingen zij door met samenkomsten en bijbelstudies organiseren in de buitenlucht.
Toen zette de koning de doodstraf op het meedoen met zo'n bijeenkomst. 

En in het jaar 1687 werden John Murchie en Daniel Meiklewrick door soldaten van de koning neergeschoten omdat ze een bijbel bij zich hadden. Vermoord zonder aanklacht en zonder proces. 
Hun lijken lieten ze liggen waar ze vielen, vlakbij Barrhill. 

Op de plek waar de twee vrouwen hen hebben begraven staat nog steeds een monument gebouwd door hun medegelovigen. 

Vandaag heb ik een stuk van de Whithorn Way terug gelopen. Een boer had een hoog hek geplaatst op de route. Meestal vind ik wel een methode om er omheen of overheen te komen maar deze keer lukte dat niet. Als het later in het seizoen drukker gaat worden zal hij wel boze pelgrims aan de deur krijgen maar ik had geen zin in ruzie in het Engels :-)

Daarom liep ik dezelfde weg terug en daarna over een vervallen landgoed naar Martyrs Tomb - het monument voor John en Daniel.
In het dorp een kop koffie met cake gehad en weer terug over het landgoed Kildonan naar mijn tentje.

Morgen verder naar het zuiden.

Klik hier voor de volgende dag.
Klik hier om terug te gaan naar de eerste dag van deze tocht.