Dag 110. Het behouden huis

4 juli Terschelling 7 km

Vandaag naar het Museum 't Behouden Huys geweest. Een groot en modern museum met veel informatie over de geschiedenis en de mensen van Terschelling. Veel interactie, ook heel geschikt voor kinderen. 

Bijvoorbeeld een spannend verhaal over de ondergang en het verdwenen goud van de Lutine

Ook over het oorspronkelijke Behouden Huys kan je veel vinden. Er staat een replica van dat gebouw dat oorspronkelijk op Nova Zembla in Rusland stond. Willem Barentsz kwam uit Terschelling en strandde hier bij zijn poging om via de Poolzee te reizen. 

Schilderij bij de ramp van 1666 toen een groot deel van de Nederlandse koopvaardijvloot en het dorp West-Terschelling werden verwoest door de Engelse marine. Links kan je de Brandaris net nog zien. 

Weet je waarom de Brandaris zo heet? Niet omdat er 's nachts een lamp brand op de top. Die lamp zat er oorspronkelijk niet op - de toren was vooral een baken voor overdag. 
Nee de naam komt waarschijnlijk van Sint Brandaan. Van deze Ierse abt gaat het verhaal dat hij wonderlijke zeereizen heeft meegemaakt. Zelfs dat hij Amerika zou hebben bereikt. Columbus gebruikte zijn geschiedenis als reden dat varen naar het westen een goede route naar AziĆ« kan zijn. 
Morgen ga ik ook een zeereis maken. Mijn elfde veerboot van deze reis. 

Tot morgen! 


Klik hier voor de volgende dag.
Klik hier om terug te gaan naar de eerste dag van deze tocht.