Dag 80 - ik was getuige

Dag 80 - 6 juni 2023 - in Roskilde 13 km

Vanmorgen mijn tent uitgejaagd door de hitte van de zon...
Even douchen - jammer dat het tegenwoordig de trend is om allemaal afgesloten hokjes te hebben met wc, douche en wastafel. Vroeger kwam je wel eens mensen tegen bij het tandenpoetsen maar dat is nu lastiger. 
Voor de camping is het handiger omdat ze geen aparte dames- en heren afdeling hoeven te maken. 

***

Ben ik weer. Na een dagje in de stad Roskilde was ik onderweg terug naar de camping toen ik getuige was van een ongeluk. Ik liep op het voetpad toen me twee fietsers tegemoet kwamen op het naastgelegen fietspad. Eerst dacht ik dat ze bijelkaar hoorden maar dat bleek niet het geval. Een lange fietser op een e-bike probeerde een andere fietser in te halen. Hij zei niets. De voorste fietser ging niet opzij. Ze waren veel te dicht bij elkaar - dat kon ik zien. Toen ze mij voorbij waren hoorde ik het geluid van metaal op metaal.
Ik keek om en zag beide wielrenners door de lucht gaan en in de struiken terecht komen. De fiets van de lange wielrenner zat vast in het struikgewas - de fietser was zelf op het wegdek terecht gekomen waar op een onduidelijke manier een voorbij rijdend busje een stuk plastic buffer van de zijkant verloor.
Beide fietsers hadden schaafwonden op de benen. Gelukkig verder niets ernstigs - ze hadden allebei een helm op. De helm van de lange fietser was stuk.
De fietsen hadden weinig schade. Ik ben er even bij gebleven en heb mijn mailadres gegeven voor als ze nog een getuige nodig hebben. Ook de man van het busje was erbij.
Dit ongeluk hoorde bij de categorie: "Dat had veel slechter kunnen aflopen"!

***
Maar ik was hier eigenlijk voor een dagje stad. Dat is nog voor het ongeluk wel gelukt. Na een kop koffie op een terras heb ik de kathedraal van binnen bekeken.
Roskilde is een beetje het Delft van Denemarken omdat hier de graven van de Deense koninklijke familie liggen. 

Zelfs het toekomstige praalgraf voor de huidige koningin Margrethe II is al klaar!
Maar zolang het graf nog leeg is staat er soort ovale stolp over het graf. Zowel het graf als de stolp zijn ontworpen door dezelfde kunstenaar. Best vreemd als je graf al klaar is terwijl je zelf nog springlevend bent...

Voordat ik weer terug ging lopen naar de tent heb ik bij de haven wat gegeten. Morgen wil ik hier nog een museum bezoeken over schepen uit de middeleeuwen.
Tot morgen!